Karacabey İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ‘2015 yılı Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı’ ile ilgili aşılama kampanyasının başladığını duyurdu.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan 2015 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı (Lumpy Skin Disease-LSD) ile mücadele programında Karacabey’in tüm mahallelerin yer alacak. Aşılama kampanyası süresince Karacabey İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce 3 ay ve üzeri tüm sığırlara LSD aşısı uygulanacaktır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 2015/04 sayılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi gereği Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı uygulanmamış hayvanların sevkine izin verilmeyeceğinden; yetiştiricilerimizin aşılamayı yapacak olan personellerimize bu konu hakkında titizlikle yardımcı olması gerekmektedir.
Ayrıca 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 36. maddesinin birinci fıkrasının a bendine göre aşı yaptırmayan hayvan sahiplerine 7.323 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı (Lumpy Skin Disease); deri, iç organlar ve mukozalarda nodüller, ateş, zayıflama, lenf yumrularında büyüme, deride ödem ve bazen ölüm ile karakterize sığırların çiçek hastalığıdır. Süt veriminde geçici azalma, boğalarda geçici veya sürekli kısırlık, deri bütünlüğünde bozulma ve ikincil bakteriyel enfeksiyonlardan dolayı ölüm oluşturması nedeni ile ekonomik yönden önem taşımaktadır.
‘Yumrulu Deri Hastalığı’ veya ‘Afrika Çiçek Hastalığı’ olarak da bilinen bu hastalık; ihbarı mecburi bir hastalıktır. Bulaşma; sivrisinek, kene ve sokucu sinekler aracılığıyla ve daha az olarak direkt temas ile şekillenmektedir. Patlamış deri lezyonları, tükürük, burun akıntısı, süt ve infekte hayvanın semeni ile de bulaşma gerçekleşmektedir. Bu hastalığın tedavisi yoktur. Aşılama hastalıkla mücadelede en önemli araçtır. Bu nedenle muhakkak aşılama yaptırılmalıdır. Ayrıca sineklerle mücadele, karantina tedbirlerinin uygulanması, hayvan hareketlerinin kontrolü hastalık ile mücadele ve korunmada çok önemlidir.
Hastalık ile ilgili detaylı bilgi almak isteyen yetiştiricilerimiz Karacabey İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze başvurabilir.”