Karacabey’de ‘51. Kütüphaneler Haftası’ nedeniyle düzenlenen, ‘Kültürler Arası Diyalog ve Kütüphaneler’ konulu kutlama programında konuşan Kaymakam Ahmet Yurtseven, “Kitabın kokusu bambaşkadır. Ama bu konuda çoğu gelişmiş ülkenin çok gerisindeyiz” dedi.
Sadık Yılmaz İlçe Halk Kütüphanesi’nde gerçekleşen programa Kaymakam Ahmet Yurtseven’in yanı sıra, Garnizon Komutanı Kıdemli Yüzbaşı Erdal Özköroğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Faruk Türe, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, İlçe Halk Kütüphanesi eski Müdürü ve AK Parti Bursa Milletvekili Aday Adayı Zeki Demir, Sütaş A.Ş. yetkilileri, siyasiler, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Kutlama programının açılışında konuşan Kaymakam Ahmet Yurtseven, kitabın önemine dikkat çekti. Türkiye’nin kitap okuma konusunda çoğu gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldığını belirten Yurtseven, “Kitabın kokusu bambaşkadır. Hiçbir teknoloji, kitabın yerini tutamaz. Ancak kitap okuma konusunda çoğu gelişmiş ülkelerin çok gerisindeyiz. Yabancılar, hemen hemen her yere kitaplarıyla birlikte gidiyor. Bu bilinci geleceğimiz olan yavrularımıza aşılamamız gerekiyor. Kitabın verdiği tadı ve zevki hiçbir şey veremez. Bu alışkanlık gelişmeli ve gelecek nesillere aktarılmalıdır.” dedi.
Kütüphaneler Haftası’nın önemiyle ilgili konuşan Sadık Yılmaz İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Sedat Özden ise, şunları söyledi: “Kütüphaneler Haftası, ülkemizde Mart ayının son Pazartesi günü kutlanır. Kütüphaneler eski çağlardan beri insanlığın hizmetindedir. Eldeki bilgilere göre ilk kütüphane, Asurlular zamanında kurulmuştur. Osmanlı imparatorluğu döneminde de kitaba ve kütüphaneye önem verilirdi. O dönemden zamanımıza kadar gelen büyük kütüphaneler vardır.
Yurdumuzun belli başlı büyük kütüphaneleri İstanbul’da Süleymaniye ve Beyazıt Devlet Kütüphaneleri, Ankara’da Millî Kütüphane, Millet Meclisi Kütüphanesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kütüphaneleri’dir. Bunlardan Millî Kütüphane, 15 Nisan 1946 tarihinde kuruldu. Açılış tarihinde içinde iki kitap bulunan bu kütüphanemizde bugün yaklaşık 3.500,000 adet kitap, süreli yayın ve kitap dışı materyalden oluşan koleksiyon vardır. Kütüphanelerimizdeki kitap sayısı yaklaşık 6 milyon kadardır. Kitapların olmadığı bir dünya düşünülemez.
Eğitimin, bilimin, sanatın temeli kitaba dayanır. İnsanlar için bu kadar değerli olan kitaplar kütüphanelerde korunur ve araştırmacıların, öğrencilerin, tüm insanların hizmetine sunulur. Kuşkusuz çoğu kişinin kendi evinde kitaplığı vardır ama buradan sadece kendisi ve yakınları, tanıdıkları yararlanabilir. Oysa kütüphanelerden çok geniş kitlelerin yararlanma olanağı vardır. Üstelik böyle bir özel kitaplığa sahip olan kimsenin de kütüphanelere gereksinimi vardır. Çünkü özel bir kitaplık asla kütüphanelerin zenginliğine erişemez.”
Konuşmaların ardından Yağmur Karabudak ve Yalçın Öztürk isimleri öğrencilerin Kütüphaneler Haftası’nın anlamına yönelik okuduğu şiirleri tam not aldı. Daha sonra öğrenciler tarafından kitap sevgisinin öneminin anlatıldığı Hacivat-Karagöz orta oyunu büyük bir beğeniyle izlendi.
51. Kütüphaneler Haftası etkinliğinde, yıl boyunca en çok kitap okuyan Meryem Güven (Hacı Ahmediye Onur ilkokulu), Ayça Köker (Muhsin Özdamar Ortaokulu), Hediye Atlı (Şehit Serkan Şahin Ortaokulu), Melisa Altunak (Şehit Serkan Şahin Ortaokulu), İrem Barlas (Karacabey Ortaokulu), Sude Demir (Karacabey Ortaokulu) ve Bediha Sarı (Karacabey Ortaokulu) isimli öğrenciler de, protokol tarafından ödülle onurlandırıldı. Ardından program, kitap sergisi ve ikramla sona erdi.