Karacabey Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karahasanoğlu ile Meclis Meclis Nuri Karaca, 2015 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuru sürelerinin uzatılması gerektiğini bildirdi.
Konuyla ilgili geniş çaplı bir açıklama yapan Karahasanoğlu ve Karaca, “Kamuoyunun daha önce İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ziraat Odaları tarafından bilgilendirildiği gibi 27 Mayıs 2014 tarihli 29012 sayılı resmi gazetede yayımlanan ‘Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği’ ile birlikte kısa süre içerisinde 2015 üretim yılı ÇKS işlemleri için birçok yenilik getirilmiştir. Bu yeniliklerden en önemlisi ise yeni sezon ÇKS işlemlerinin Haziran ayında başlaması ve 31 Aralık tarihinde sona ermesidir. Bu tarihten sonra ise üreticilerimiz ÇKS kayıtlarına ancak yeni elde ettikleri (satış, kira vb.) üretim alanlarını kayıt ettirebileceklerdir. Bunun yanında kayıt ettirdikleri üretim alanlarında yapacakları değişiklikleri ise 15 Mart – 15 Mayıs tarihleri arasında yapabileceklerdir.
Ancak bu 2014 ÇKS üretim yılı başvurularının uzatılmasından dolayı 2015 ÇKS üretim yılı başvuruları 1 Ekim tarihi ile başlamıştır. Çiftçilerimiz başvurularını Aralık ayında yoğunlaştırmışlardır. Bunun nedeni ise yağışlı geçen sezonda hala kışlık ürün ekimlerinin tam yapılamamasıdır. Üç ay gibi bir sürede bile yetişmesi mümkün olmayan bu başvurular 1 aylık bir döneme sıkışmıştır. Odamız mümkün olduğunca çok başvuru alabilmek için bütün personelleri ile fazla mesai yaparak ve cumartesi günleri de hizmet vererek ciddi bir gayret göstermektedir. Türkiye genelindeki bütün odalarda yaşanan sıkıntılardan dolayı Türkiye Ziraat Odaları Genel Merkezi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvuru süresinin uzatması için gerekli girişimleri yapmıştır. Ancak şu ana kadar Bakanlıktan bir yanıt gelmemiştir.
Bakanlığımız ÇKS Yönetmeliği’nde yapmış olduğu bu değişiklik ile üretim planlaması hakkında daha erken bilgiye sahip olmak, bazı bölgelerde yaşanan destekleme haksızlıklarını çözümlemek istemektedir. Ancak bazı değişikliklerin hesapsız ve zamansız olarak yapıldığını düşünmekteyiz. Sistemdeki şu ana kadar olan bazı sorunları iletmemiz gerekirse;
Çiftçilerden daha içinde bulundukları sezonu bitirmeden bir sonraki sezon için üretim planlaması yapması ve bunu bildirmeleri beklenmektedir, bunun gerçekleşmesinin çok rasyonel yani akıl kârı olmadığı ortadadır.
Bölgemizde çiftçilerimiz kiralama işlemlerini sezonluk olarak yapmaktadırlar ve sezon bitmeden bu işlemler yapılmamaktadır. Eskiden ÇKS başvurusu için 1 sefer mesai harcayan üretici, Ziraat Odası ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Teşkilatı bundan sonra ilk başvuru, yeni eklenen üretim alanları ve ürün değişiklikleri için 3 kez mesai harcayacaktır bu da ciddi bir iş yükü getirecektir kanısındayız.
Ekim yapılmadan ekim tarihlerinin istenmesi ise çiftçiyi direkt olarak yalan beyan yapmasına neden olmaktadır. Bakanlığımızın elde ettiği bu yanlış bilgilerden sağlıklı sonuçlar çıkarması ise mümkün gözükmemektedir.
Neden bütün ülke için tek tarih aralıklarının belirlendiğini ise anlamak mümkün değildir. Ürün değişikliğine izin verilen 15 Mart – 15 Mayıs tarihleri içinde ilçemizde daha yazlık olan ilk ürünlerin ekilmesi bile gerçekleşmemektedir. Ve belirlenen 2 aylık sürecinde yeterli olacağını düşünmemekteyiz.
Bakanlığımızın bürokratları tarafından hesapsızca hazırlanan bu yönetmelikten doğan sıkıntılar Oda genel merkezimiz tarafından Bakanlığa iletilmiş olup umarız önümüzdeki günlerde başvuru süresi uzatıldığı gibi gerekli değişiklikler yapılır. Odamız bu süreç boyunca gerekli özveriyi göstererek mümkün olduğunca çok başvuruyu almaya çalışacaktır. Bu süreçte üyelerimizden başvurularını yapmak için odamıza gelmeden önce üretim parsellerini ve hangi ürünleri yetiştireceklerini belirlemelerini işlem süresinin kısalması için rica etmekteyiz.” ifadelerine yer verdi.