BESAŞ ile Uludağ Üniversitesi tarafından peynir altı suyu ile üretilen Dr Simit, Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenen AR-GE Günleri kapsamında kamuoyuna tanıtıldı.
Uludağ Üniversitesi Öğrenci Konseyi ile BESAŞ Unlu Mamuller Araştırma ve Üretim Merkezi ortaklığında, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duygu Göçmen’in koordinatörlüğünde yürütülen proje kapsamında ‘Dr Simit’ adlı ürünün üretimi yapıldı. Dr Simit, Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenen AR-GE Günleri kapsamında kamuoyuna tanıtıldı.
BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş, yeni bir ürün olan ‘Dr Simit’in halk sağlığı açısından önemli olduğunu belirterek, “Ürettiğimiz bu yeni ürün peynir altı suyu katkısı ile protein, vitamin ve mineral madde bakımından zenginleştirilmiş, fonksiyonel bir simit çeşididir. Peynir fabrikası yan ürünü olan peynir altı suyu, peynir altı tozu üretimi gibi bazı işlemlerde kullanılıyor. Ancak nakliyesi soğuk zincir gerektirmesi nedeniyle pahalı olduğundan birçok işletme peynir altı suyunu çevreye bırakıyor. Bu durum çevre kirliliği ile ekonomik kayıplara sebep oluyordu” dedi.
Bektaş, Keles’teki BESAŞ Süt Fabrikası’nda elde edilen peynir altı suyunun simit üretiminde değerlendirildiğini ifade ederek, “Bu sayede hem çevre kirliliğini hem de ekonomik kayıpların önlenmesi bakımından çok önemli bir girişim oldu. Öğrenciler tarafından geliştirilip üretilen bu simit onlara, uygulama, eğitim ve inovasyon alanı oluşturarak, ürün geliştirme ve AR-GE faaliyetlerinde birebir yer almalarını sağladı. Ürünün üretiminin BESAŞ’ın Uludağ Üniversitesi bünyesinde kurmuş olduğu Unlu Mamuller Araştırma ve Üretim Merkezi’nde gerçekleştiriliyor olması ise ‘Üniversite-Sanayi ve Yerel Yönetim’ işbirliği açısından güzel bir örnek oluyor” şeklinde konuştu.
Bektaş, proje sayesinde BESAŞ tarafından öğrencilere part time iş imkânı da sağlanmış olduğunu da belirtti.
BESAŞ Genel Müdür Yardımcısı Can Aydoğan da ‘Dr. Simit’in üretiminde un, su, tuz, maya, susam, pekmez ve peynir altı suyu kullanıldığını anlatarak, “Ürün başka hiçbir katkı maddesi içermiyor. Peynir altı suyu ilavesi başta proteinler olmak üzere mineral madde ve vitaminlerce zenginleştirilmiş fonksiyonel bir simit çeşidi eldesi sağladı” dedi.
Aydoğan, peynir alt suyunda bulunan proteinlerin alfa laktalbumin, beta laktalbumin, immunoglobulin, laktoferrin ve albümin olduğunu kaydederek, “Peynir altı suyu proteinlerinin gıdalardaki temel fonksiyonu, besleyici azot ve aminoasitleri sağlamış olmasından kaynaklanıyor. Bu bağlamda peynir altı suyu ve içermiş olduğu proteinler, fonksiyonel gıda kapsamında değerlendirilmektedir” dedi.