Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ile Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu (KMYO) tarafından önümüzdeki yıl Mayıs ayında gerçekleştirilmesi planlanan Karacabey Sempozyumu’nun hazırlık çalışmaları devam ediyor.
Karacabey’in geleceğinin belirlenmesi amacıyla düzenlenecek sempozyum öncesinde Karacabey’in turizmi, kentleşmesi, sosyal yapısı, doğal kaynakları ve çevre değerleri, eğitim sağlık ve sportif yapısı, tarih kültür ve sanatı, tarımı ve hayvancılık ile sanayi ticaret ve ekonomisi hakkında ayrı ayrı çalıştaylar yapılacak.
Karacabey Sempozyumu’nun hazırlıkları kapsamında düzenlenen ve Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Naci Güncü ile Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Ak’ın yanı sıra Karacabey’deki kurum ve kuruluşların yöneticilerinin de katılımıyla gerçekleştirilen Kentleşme Çalıştayı’ nın amacı, “Kentleşme açısından Karacabey’in öncelikli değerlerinin ve farklılıklarının ortaya çıkartılması, bunların rekabet imkânlarını da ele almak suretiyle kentleşmenin hangi türünde olduğunun/olacağının tespitinden sonra bunun nasıl tanıtılacağının kararlaştırıp uygulamak ve önce Karacabey’e sonra da Bursa ve ülkemize ekonomik değer olarak kazanım elde edilmesini sağlamak” olarak belirlendi.
Kentleşme çalıştayının açılısında konuşan Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Naci Güncü, “Karacabey Sempozyumu bizler için yol gösterici önemli bir çalışma olacak. Sempozyumda Karacabey’in geleceğine yönelik tarımı ve hayvancılık ile ilçemizin sanayi ticaret ve ekonomik yapısı hakkındaki konular başta olmak üzere her alanda değerlendirmelerde bulunacak. Sempozyum öncesinde yapmaya başladığımız çalıştaylarla swot analizleri gerçekleştiriyor, fırsatları ve tehditleri, güçlü ve zayıf yanlarımızı belirliyoruz. Sempozyumda bu konular detaylarıyla ele alınacak. İlkini turizm üzerine gerçekleştirdiğimiz çalıştayın ikinci konusu kentleşmedir. Kentleşme Karacabey için değinilmesi gerekilen önemli bir noktadır. Karacabey’de kentleşme sürecini hızlandırmamız gerekiyor” dedi.
Karacabey Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde yapılan ve Prof. Dr. Hasan Ertürk’ün yönetiminde gerçekleştirilen çalıştayda Karacabey’in kentleşme açısından güçlü yanları olarak, sermaye birikimi, verimli tarımsal arazi, ulaşım kolaylığı, gelişmeye açık alanlar ve coğrafi konum; zayıf yanları da, hızlı göç alması, konaklama yerlerinin yetersizliği, sosyal faaliyetlerin yetersiz olması, çarpık yapılaşmanın artması, imar parsellerinin küçük olması olarak belirlendi.
Fırsatlar olarak, İstanbul-İzmir otoyolu, büyük kentlere yakın olması, lojistik özelliklerinin olması ve uydu kent alanlarının olması olarak belirlenirken; tehditler olarak, tarımsal arazilerin şehrin dışından gelenlere satılması ile hızlı göçün devam etmesi olarak belirlendi.