CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, geçtiğimiz hafta gerçekleşen TBMM Genel Kurulu’nda, ‘Kamulaştırma ve Karacabey, Mustafakemalpaşa Köylerindeki Olumsuzluklarla’ ilgili sert eleştirilerde bulunurken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e yönelik de bazı sorular iletti.
103. ve 103/a yasa maddelerinin Anayasa’ya aykırı olduğunu dile getiren Demiröz, Bursa’da vatandaşın malına el koyulmaya çalışıldığına vurgu yaptı. Demiröz, “İstanbul-Bursa-İzmir Otoban yolu yapılıyor, yapılması gerekiyor. Orhangazi-Gemlik’te alternatif yol olmasına rağmen 140 bin ağaç ziraat odası başkanlarının ifadesiyle kesilmiş ve Orhangazi ile İznik Gölü arasında Çin Seddi yapılarak ovaya bir hançer saplanmıştır. Başka ne yapılmıştır? Uluabat Gölü’nün kuzeyinden (güneyinden geçtiği takdirde hiçbir sıkıntı olmazken) geçerek Karacabey ve Mustafakemalpaşa’nın birinci sınıf tarım arazilerinde yol yapılmaya başlanmıştır.
Karacabey’in Canbalı, Sırabademler, Cambaz, Gönü, Harmanlı, Hürriyet, İnkaya, Karakoca, Muratlı, Seyran, Subaşı, Taşpınar ve Yolağzı köyleri ile Mustafakemalpaşa’nın Adaköy, Çeltikçi, Durumtay, Taşköprü, Yumurcaklı, Koşuboğazı köylerinde sıkıntı büyüktür. Ne oldu buralarda? Toplulaştırma kararı alındı. Bu kadar alanda toplulaştırma kararı alınarak yüzde 18′leri terk edildi ve vatandaşa kamulaştırma bedeli ödenmedi. Bu işte devletin çiftçiye bakışının bir örneğidir. Mustafakemalpaşa ve Karacabey’de vatandaşın arazisine bedava olarak devlet el koyuyor. Böyle bir durumda, kamulaştırmayla ilgili başka bir el atma olduğunu ifade etmek istiyorum.” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e de bazı sorular ileten Demiröz, çiftçinin devlet desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi. Demiröz, şu ifadelere yer verdi: “Yurt içi gayrisafi hasılaya yüzde 9, istihdama yüzde 25 katkı koyan çiftçiler için bu torba yasanın içerisinde bir madde var mı? Siz bu yasayı incelediğiniz zaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak ‘Ya arkadaşlar, çiftçilerimizin sıkıntıları var. Çiftçilerimizle ilgili, bu kadar her kesime yapıyoruz, çiftçi kesimine de yapalım’ diye bir ifadede bulundunuz mu?
Çiftçinin sulama birliklerine ve sulama kooperatiflerinin TEDAŞ’a borcu var. Sayın Bakan’a, ‘Genel Kurul’da önergeler vererek, destekleyerek faizlerini sildirelim, yapılandıralım’ diyoruz; ‘Evet’ diyor ama hep baş sallıyor. İcraatta gelince hiçbir şey çıkmıyor.
Yine, çiftçilerimizin Ziraat Bankası’na, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne borçları var. Nefes alabilmeleri için, üretim yapabilmeleri için erteleme şart. Ancak siz faizli erteliyorsunuz. Biz öyle istemiyoruz. Biz faizlerin silinmesini ve 10 yıl gibi bir yapılandırma istiyoruz. Başka türlü bu çiftçilerin ayakta durması söz konusu değildir. Çiftçilerimiz, ‘Lütfen şu torba yasayla bize de sahip çıkın’ diyor. Bilgilerinize.”