Karacabey İlçe Müftüsü Hikmet Yazıcı, Ramazan ayında kan bağışında bulunanların diğer zamanlardaki bağıştan daha çok sevap kazanacakları belirterek, kan vermenin orucu bozmadığını söyledi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan İlçe Müftüsü Hikmet Yazıcı, kan vermenin kutsal bir görev olduğunu belirterek, ilçe halkından duyarlı olmaya davet etti.
Müftü Yazıcı, “Gerek yaz aylarında ve gerekse Ramazan ayında kan bağışında ciddi azalmalar yaşandığı bilinen bir gerçektir. Oysa yaz aylarında ve Ramazan ayında kana duyulan ihtiyaç, diğer zamanlarda duyulan ihtiyaçtan daha az değildir. Ne yazık ki ağır hastalıklar, yaralanmalar, kazalar, tıbbi operasyonlar her mevsim hız kesmeden devam etmekte ve kana duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.
Bunun yanında Ramazan ayında oruca zarar verebileceği endişesiyle birçok kişi kan bağışında bulunmaktan kaçınmaktadır. Oysa Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, oruçlu iken kan vermenin oruca zarar vermediğini ifade etmiştir. Çünkü oruç, Cenab-ı Allah’ın rızasını kazanmak için ibadet niyetiyle bir şey yememek, bir şey içmemek ve cinsî münasebette bulunmamaktır. Oruç budur.
Peki, oruç nasıl bozulur? Bir şey yendiğinde, içildiğinde ve cinsi münasebette bulunulduğunda da bozulur. Bir de hadis-i şeriflerde geçen ve orucu bozduğu ifade buyrulan iki husus daha vardır. Bunlar, kendi isteği ile ağız dolusu kusmak ile ‘hacamat’ dediğimiz kan vermek (kan aldırmak)
Kendi isteğiyle ağız dolusu istifra etmek (kusmak) orucu bozar. Bunda şüphe yoktur. Kan verme konusuna gelince, Peygamber Efendimizin oruçlu iken kan verdiğini biliyoruz. Hatta tavsiye bile buyurmuş efendimiz. Nasıl olur da, oruçlu iken kan vermeyi tavsiye ederken diğer yandan kan vermenin orucu bozduğunu buyurmuş olabilir.
Şöyle; Eğer oruçlu iken kan verdiği takdirde insanın bünyesi dayanıksız hale gelip oruca karşı mukavemetini kaybedecek ve bayılıp düşecekse o takdirde oruçlu iken kan vermesi uygun değildir. Yok, eğer kan verdiği takdirde sağlığına ve bünyesine bir zarar gelmesi söz konusu değilse oruçlu iken kan verilebilir.
Bir de eskiden, şimdiki modern yöntemler yerine, ağızla emilerek kan alındığı için bu işlemi gerçekleştirenin orucunun bozulma tehlikesi söz konusuydu. Şimdi ise kan alan sağlık personeli bu tür işlemleri modern yöntemlerle gerçekleştirmektedir.
Tüm bu açıklamalar sonucunda şunu ifade etmeliyiz. Oruçlu iken, bünyenin direncini ve dayanıklılığını kaybederek kan bağışında bulunanın oruç tutmasını engelleyecek veya tutmakta olduğu orucu bozmak zorunda bırakabilecek durumda olanların elbette kan vermeleri doğru değildir. Bu durum oruçlu değilken de böyledir. Kendi vücudunu zayıflatacak, onu düşkün hale getirecek birinin Ramazan ayı dışında da kan vermesi uygun değildir.
Ama ister oruçlu iken ister iftardan sonra vücut direnci ve tahammülüne herhangi bir zarar gelmesi söz konusu olmayanların kan bağışında bulunmaları her zamankinden çok daha faziletli büyük bir hayırdır. Çünkü Ramazan ayında yapılan her iyiliğin karşılığı diğer zamanlara yüzlerce katından kadar daha fazlasıyla karşılık bulur.
İmkanı bulunan bütün kardeşlerimizi Ramazan ayında da, oruçlu iken veya iftardan sonra kan bağışına davet eder, herkesin sağlık, huzur ve rahmet dolu bir Ramazan geçirmesini Yüce Allah’tan temenni ederiz.” şeklinde konuştu.