Hazırlayıp, uyguladığı projelerle Bursa’nın doğal değerlerine büyük katkılar sağlayan Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Arıcı, 43 yıllık akademisyenlik yaşamına son noktayı koydu. Üniversitede düzenlenen görkemli emeklilik töreni başarılı bilim adamını duygulandırdı.
Ailesi ve çocuklarıyla Bursa’ya yerleşen Prof. Dr. Arıcı, “Bursa’nın doğal güzelliklerini korumak adına daha çok çalışacağız. Bu güzel vatanın gözdesi Bursa, kendisi için yapılan her iyi hizmeti hak ediyor. Bize düşen görev, Bursa’nın değerini bilmek ve gelecek kuşaklara övünecekleri bir doğa mirası bırakmaktır.” diye konuştu.
1947 yılında Mersin’de doğan bilim adamı, 1970 yılında mezun olduğu Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde 12 yıl ve Bursa Uludağ Üniversitesi’nde 31 yıl olmak üzere toplam 43 yıl boyunca ülke gençliğine doğayı sevmeyi ve tarımda gelişmeyi öğretti. Asistanlık görevine Atatürk Üniversitesi’nde başlayan Arıcı, Almanya Bonn Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Burada tanıştığı Alman genç kızı Ziraat Mühendisi Franziska ile evliliğe adım atan genç asistan, 1981 yılında doçentliğe ve 1983 yılında atandığı Uludağ Üniversitesi’nde ise, 1988 yılında profesörlüğe yükseldi.
Franziska-İsmet Arıcı çifti, 31 yıl önce geldikleri Bursa’da unutulmaz doğa dostu izler bıraktı. Prof. Dr. İsmet Arıcı, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde çok sayıda esere imza attı. Bir yandan fakültede Sulama Göleti ve tahliye sistemini inşa eden Arıcı, üniversite dışındaki toplumsal çalışmalara da damgasını vuruyordu. Bilgisayar Destekli Arazi Toplulaştırması Projesi, arazi toplulaştırmasında yasal düzenlemelere katkıda bulunması, Almanya Bonn, Münih ve Kassel Teknik Üniversiteleri ile ortak projeler yürütülmesi yanında DPT, AB, TÜBİTAK ve BAP projelerinde yürütücülük görevi üstlenmesi bunlardan sadece birkaçıydı. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerine Almanya üniversitelerinde staj imkanı sağlayan Arıcı, fakülte bünyesinde Biyosistem Mühendisliği Bölümü’nün kurulmasını sağlarken, öğrenci topluluklarına da danışmanlık hizmeti sundu. Türkiye’de alanında tek eser unvanına sahip “Arazi Toplulaştırması ve Projelemesi” kitabını yayımlayan Prof. Dr. İsmet Arıcı, SÜTAŞ A.Ş. yayını olan bir kitaba daha sahiptir.
Bursa, kendisi için yapılan her iyi hizmeti hak ediyor
Prof. Dr. İsmet Arıcı ve değerli eşi Franziska, Arıcı Bursa Valiliği’ne ait Uluabat Gölü Yönetim Planı kapsamında Avrupa çapında projelere isimlerini yazdıran çift oldu. “Leylek Dostu Köyler Projesi” adıyla ünlenen başarılı çalışmanın başta Uluabat Gölü olmak üzere Bursa’nın tüm doğal değerlerini savunacak boyuta yükselmesi Arıcı’ların ülkeyi temsilde başarı merdivenlerini tırmanmasını kolaylaştırdı.
Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Eskikaraağaç Mahallesi’nin Avrupa Birliği Leylek Köyleri Ağı’na katılımını sağlayan Arıcı çifti, bu yıl Eskikaraağaç’ta 10. Leylek Şenliği’nin kutlanmasına öncülük yaptı. Türkiye’nin en fazla kamu ve sivil toplum kuruluşlarının desteğine ve katkısına sahip projesi unvanına sahip olan “Leylek Dostu Köyler Projesi”, Bursa’nın doğal değerlerini sahiplenme olgusunu da zirvede tutmayı başarıyor.
Akademisyen ve çevre dostlarının büyük ilgisiyle geçtiğimiz günlerde görkemli tören sonucu emeklilik yaşamına adım atan Prof. Dr. İsmet Arıcı, katılımcılara teşekkür ettiği tören sonrası açıklamalarında, “Bursa, benim ve evlatlarımın yuvasıdır. Bursa’nın doğal güzelliklerini korumak adına yaşımız ne olursa olsun, daha çok çalışacağız. Çünkü bu güzel vatanın gözdesi Bursa, kendisi için yapılan her iyi hizmeti hak ediyor. Bize düşen görev, Bursa’nın değerini bilmek ve gelecek kuşaklara övünecekleri bir doğa mirası bırakmaktır.” ifadelerini kullandı.