Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, besi hayvanı sayısının azalmasının yanı sıra, döviz kurundaki aşırı yükselmeye paralel yem fiyatlarındaki artışların da etkisiyle, son günlerde hayvansal ürünlerin fiyatlarında artışlar yaşandığına dikkat çekti.
Matlı, hayvansal üretimde kullanılan yem hammaddelerinin yüzde 40’ının ithal olarak geldiğini, mısır, soya, soya küspesi, ayçiçeği tohumu küspesi başta olmak üzere yağlı tohum ve küspelerinin ithal edildiğini, döviz kurundaki artış nedeni ile yem maliyetlerinin arttığını buna bağlı olarak et ve süt fiyatlarında artışın kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Serbest piyasa düzeni çerçevesinde oluşan yem fiyatlarının hayvan besleme maliyetlerinde temel belirleyici olduğunu ifade eden Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, “2013 yılının son aylarındaki kesimler sonucu azalan besi hayvanlarının yerine yeni hayvan alımı yapılmasında zorlanıldığını, azalan besi hayvanı sayısı yanı sıra yem fiyatlarındaki artışların da etkisiyle son günlerde hayvansal ürünlerin fiyatlarında artışlar yaşanmıştır” diye konuştu.
Matlı, “Özellikle arpa ve mısır fiyatlarındaki artış, karkas et fiyatlarının artmasındaki sebeplerin başında gelmektedir. Bu durum, karkas et fiyatlarının da 18 TL/kg seviyesine kadar çıkmasını kaçınılmaz hale getirmiştir” dedi.
Matlı yaptığı açıklamada, dövize bağlı girdi fiyatlarının piyasa realitesinde somutlaşmasının yanı sıra, gümrük fonlarının ve ithalatın yetiştiricilere yönelik düzenlenmesine bağlı olarak, piyasa fiyatlarının makul seviyelere ineceğini düşündüklerini dile getirdi.
Kırmızı et sektörünün ülkemiz tarım politikaları bakımından önemine de dikkat çeken Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı şunları söyledi:
“1990’lı yılların başında kişi başı kırmızı et tüketiminin 12,6 kg olduğu ülkemizde, yıllar itibariyle bu rakam daha da düşmüş, 2005 yılında 9,4 kg, 2009-2010 yıllarında ise 7 kg seviyelerine kadar gerilemiştir. Ulusal hayvancılık ve tarım politikaları ile beraberinde yem bitkisi ekilişlerindeki gelişme, teşvik ve destekler ile ithalat politikaları, sosyo-ekonomik gelişmeye bağlı tüketici eğilimleri sonucunda 2012 yılında bu rakam 12 kg`a ulaşmıştır. AB ülkelerinde kişi başı tüketiminin 60 kg olduğu göz önüne alındığında, kırmızı et sektörünün ülkemiz tarım politikaları bakımından ne denli önemli olduğu ortaya çıkacaktır.”