Türkiye’ye tehditler savuran Barzani ile Diyarbakır’da verdiği samimi pozlar nedeniyle bir çok kesimin tepkisine maruz kalan Başbakan Erdoğan’a bir tepkide dershaneler konusunda geldi.
Karacabey’deki dershane temsilcileri, kurumlarının kanun zoruyla dönüştürülmesi ve kapatılmasını öngören düzenlemeye sert tepki gösterdi.
Atatürk Kent Meydanı Belediye Nikah Salonu’nda bir araya gelen, Uğur, Birey İstanbul ve FEM yetkilileri, dershanelerin eğitimdeki sorunların kaynağı gibi gösterilmesinin doğru olmadığını vurguladı.
Dershanelerin eğitimdeki sorunlara çözüm sunduğunu kaydeden kurum yetkilileri, gerçekleştirdikleri basın toplantısında şu görüşlere yer verdi:
“Dershaneler, devlet okullarının alternatifi ya da düşmanı değildir. Sınav olduğu sürece dershanelere ihtiyaç olacaktır. Devletin kontrolündeki kurumların tasfiyesi, merdiven altına inmesini kaçınılmaz kılacaktır.
Eğitimde, fırsat eşitsizliği, derslik, nitelikli öğretmen gibi daha önemli sorunlar varken, dershanelerin kapatılmasının çözüm olarak gündeme getirilmesini anlamakta güçlük çekiyoruz.
Toplumun bütün ileri gelenleri ve eğitimciler yanlış dediği halde dershanelerin kapatılması konusundaki bu ısrar niye?
Dershaneler, daha çok öğrenme ve sınavlara hazırlanma ihtiyacı nedeniyle vardır. Bu ihtiyaçlar devam ettikçe dershaneler de eğitim, öğretim hizmeti vermeye devam edecektir. Yasaklansa da, kaldırılsa da daha çok öğrenmeye talep olacağı için varlıklarını devam ettirecektir.
Bu bakımdan dershaneleri öncelikle eğitim sisteminin ihtiyaçlarını karşılayan kurumlar olarak görmek gerekir. Dershaneleri, sistemdeki sorunların nedeni olarak görmek yanıltıcıdır.”
Dershane yetkilileri cevap bekledikleri soruları ise şöyle sıraladı: “1. Dershaneler kapatıldıktan sonra dershane çalışanları işsiz duruma düşeceğinden yaşanılacak mağduriyetin giderilmesi ile ilgili plan var mı? 2. Dershane binaların eski haline getirme maliyetini kim karşılayacak? 3. Kira sözleşmesinden doğan borçlar ve bina sahipleri ile olan ihtilaflar nasıl giderilecek? 4. Dershanelerin banka ve kredi borçları ile ilgili vergi ve SGK borçları nasıl ödenecek? 5. Kurumların yıllar içerisinde oluşan marka değerleri sıfırlanacağından doğacak ticari ve hukuki haklarımız nasıl telafi edilecek? 6. Dershaneye ihtiyaç duyulmayacaksa Halk Eğitim Merkezleri niçin ve kime karşı kurs verecek? Özel sektörün kurs vermesi yasaklanırken sadece devlet eliyle mi kurs verecek? 7. Dershaneler rant kapısı görüldüğü için kapatılmak isteniyorsa özel okullar farklı bir rant kapısı olmayacak mı? 8. 200 bin civarında KPSS’ye girmiş atama bekleyen (38’i intihar eden) öğretmen varken dershane öğretmenlerinin sınavsız, mülakatsız Milli Eğitim’e alınması adaletsizlik değil mi? 9. Dershane işini garanti görerek uygun vadeli borçlanan personel borçlarını nasıl ödeyecek? Ödeyemediği takdirde doğacak mağduriyet nasıl giderilecek? 10. Çalışanların ayrılırken alacakları tazminatlar nasıl ödenecek?”
Uğur, Birey İstanbul ve FEM dershanesi yetkilileri sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıl üniversite giriş sınavında 60 bin öğrenci sıfır aldı. Bu sayı dershaneler ortadan kalktığında kaça çıkacak? Düzenlemeye ters tarafından başlıyorlar? Eğitimde reform olur, öğrenci ihtiyacı kalmaz yani arz talep oluşmadıktan sonra zaten dershaneler kendiliğinden kapanacaktır. Eğitim sistemindeki çarpıklıklar kalmazsa dershaneye ihtiyaç olmaz. Dershaneler sayesinde Karacabey’de güzel bölümler kazanarak üniversiteye giden çok sayıda öğrencilerimiz var.
Öğrencilerimiz okula gidiyorlar. Okullarında da danışman öğretmenleri var. Peki tercih zamanında en çok neden dershaneleri tercih ediyorlar. Tercih zamanında okullar zaten kapalı.
Bizim ticari kaygımız yok. Öncelikle eğitim seviyesinin yükselmesi gerekiyor. Okullar bize yardımcı oluyor, biz okullara. Okulların başarısını arttırıyoruz. Kapatılmaktan ziyade teşvik edilip takdir edilmemiz gerekiyor.
Devlet tarafından denetlenen dershaneler ne suç işledi? Sektörden ekmek yiyen yüz binlerce insan var. Bu insanlar ne yapacak? Asıl bunlar sorulması gerekiyor. Bunu eğitim reformu olarak değil, tamamen siyasal olarak görüyoruz. Dershanelerin kapatılıp özel okullara dönüştürülmesi mantığa sığacak gibi değil. Belki bu karar 1 yıl sonra mahkemeyle geri dönecek. Bir yıl boş kira verilmesi bir dershaneyi çok çabuk yıkar.
Geçen yıl maddi durumları olmayan öğrencilere de destek olduk. Nasıl hasarlı binalara deprem güçlendirme çalışması yapılıyorsa, biz de o okullara deprem güçlendirme malzemesi oluyoruz. Biz hiçbir öğrenciye zorla dershaneye gelin demiyoruz. Öğrenciler ve velileri bizleri tercih ettikleri için geliyorlar. Başarılarını arttırmak için dershaneleri tercih ediyorlar. Dershaneler büyük bir ihtiyaç. Sınavlar olduğu sürece dershanelere ihtiyaç olacaktır. Dünyada hangi ülkede dershane olmadan eğitim sistemi yürüyebiliyor? Dershaneye gitmeden üniversite kazanan öğrenci çok azdır. Başbakan’ında çocukları dershaneye gitmiş.
Anadolu ve fen lisesi öğrencileri üniversiteye girecek ama meslek lisesi öğrencileri giremeyecek. Meslek liselerinde 9. sınıftan sonra üniversitede çıkacak dersler gösterilmiyor. Sadece meslek dallarıyla ilgili dersler var. O öğrenciler sınavda ne yapacak? Bu eğitim sisteminde, meslek lisesi öğrencileri 4 yıllık değil de 2 yıllık üniversitelere gidip daha sonra sanayide çalışmaya zorlanıyor. Bu öğrencilere 4 yıllık üniversite okuma şansı tanınmıyor. Çocuğunun akademik bir eğitim almasını isteyen her veli mutlaka dershane ya da özel ders konusunda karar kılıyor.
Karacabey’de bir özel okul açılsa isteyeceği para 8, 10 bin TL civarında olacak. Devlet bin 500 TL destek verecek. Geriye kalan tutarı vatandaş nasıl karşılayacak?
Mustafakemalpaşa’da 2 tane özel okul var. Karacabey ve Susurluk’tan destek alıyor. 3 ilçe 2 okulu zor dolduruyor. Kolejlerde de durum böyle. Karacabey’de 4, 5 tane özel okul olduğunu düşündüğümüzde, nasıl dolacak? Karacabey’de 1 tane fen lisesi, 2 tane Anadolu lisesi ve sağlık meslek lisesi var. Bu okullara gidenler zaten özel okulları tercih etmez. Dershaneler kapatılıp özel okula dönüştürülmesi büyük sıkıntı yaratacaktır.
Meslek lisesi öğrencilerimizden bir kısmı 4 yıllık üniversite kazandı. Eğer dershaneler kapatılırsa bunları bir daha göremeyeceğiz. Her taraf işsiz insanlarla dolacak.
Başbakanımız ‘Üniversite sınavında birinci olana neden dershanenin tişörtü giydiriliyor? Okuldaki öğretmenlerinin hiç mi hakkı yok?’ diyor. Oysaki, okulun isminin geçmesi kanunen yasak.
Dershaneye gitmeden sınavlarda başarılı olan öğrenciler var ama bunu yüzdeye bile vuramayız.
Balıkesir’de bir öğrenci dershaneye gitmeden girdiği sınavda başarılı olduğu haberleri yapılıyor. Bu tür haberlerin yanlı olduğunu düşünüyoruz. Taraflı haberler insanlarda yanlış algıya neden oluyor. Dershanelere hiçbir işe yaramayan kurum imajı veriliyor.
Dershanelerin kanun zoruyla dönüştürülmesi ve kapatılmasını öngören düzenlemeden bir an önce vazgeçilmesini istiyoruz.”