Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Başoğlu ve Marmara Bölgesi’nin Ziraat Odası Başkanları Edirne’ye gelerek, gündemde olan ayçiçeği taban fiyatları konusunda bir araya geldi. Toplantıya Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu da katıldı.
Edirne Ziraat Odası toplantı salonunda biraraya gelen Ziraat Odası Başkanları, ayçiçeği gözetim fiyatını az bulduklarını açıkladı. Marmara Bölgesi Ziraat Odaları başkanları, bu yıl 675 dolar olarak açıklanan gözetim fiyatlarının yükselmesi için yetkili kurumlara başvurduklarını dile getirdi.
Ziraat Odası başkanları, geçen yıl 1.60 TL alım fiyatı olan Ayçiçek için 2013 yılında taban fiyatının açıklamamasının büyük tedirginlik yarattığını ileri sürdü. Bu nedenle tüccarların ayçiçeğini ucuza aldığına dikkat çeken Ziraat Odası başkanları, Trakya Birlik Genel Müdürlüğü’nden randevu alarak Ayçiçek üreticisinin sıkıntılarını aktardı.
Üretici için elinden geleni yapacaklarını ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Başoğlu, “Eğer devlet ayçiçeği ithal etmeye devam ederse üreticinin beklediği fiyat, asla beklediği rakamlara ulaşmayacak.” dedi.
Ayçiçeği hasat döneminin başlamasına rağmen ayçiçeği fiyatının bazı kuruluşlar tarafından belirlenmesi gerektiğine değinen Başoğlu, devletin ithalatı kesmediği takdirde üreticinin seneye ayçiçeği ekmeyeceğini söyledi.
Bu yıl Türkiye’de 1,5 milyon ton ayçiçeği beklentisi içerisinde olduklarını dile getiren Başoğlu, “Fiyat beklentisi içinde olan üretici ayçiçeğini biçmiyor. Geçen sene ayçiçeği fiyatı 1,50 TL iken bu sene 95 kuruş ila 1,08 kuruş arasında değişmektedir. Ayçiçeği sezona çok buruk başladı. Hasat döneminde ayçiçeği ithal fiyatlarının çok aşağıya inmesi üreticiyi olağanüstü etkilemektedir. Bizim bugün amacımız üzüm yemek. Bağcıyı dövmek gibi bir amacımız yok. Tek istediğimiz alın terimizin karşılığını almak. Önümüzdeki sezon ayçiçeği üreticisi üretiminden vazgeçtiği durumda ithalat artacak, yağ açığımızla ilgili sorun daha da derinleşecektir. Bu durum sadece yağ sektörünü değil, hayvancılığı da olumsuz bir şekilde etkileyecektir.
Yurt dışından ülkemize gelen ucuz ithalattan mutlaka çiftçimiz korunması gerekir. Ülkemize ithal olarak gelen ayçiçeğinin önü kapatılmalıdır. Şu anda tahmin ettiğimiz ayçiçeği üretimi Şubat ayına kadar ülkemizin yağ ihtiyacını karşılamaktadır. Biz içerideki kendi ürettiğimizi, dışarıdan olan ithalatı kapatmazsak ayçiçeği fiyatlarımız beklediğimiz seviyeye gelmeyecektir. Geçen seneki fiyatlara ulaşma gibi bir imkanımız da olmayacak. 675 dolar çıkartılan gözetim fiyatı da üreticimizin sıkıntısını çözmemektedir. Daha yüksek fiyatlara çıkmalıdır. Eğer fiyatlarda düşüşlerin önüne geçilmezse üretici seneye ayçiçeği ekemeyecek.” diye konuştu.