Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin kendi bünyesinde yetiştirdiği damızlık keçiler yok satıyor. Keçilerin sütü ise anne sütüne takviye olarak kullanılıyor.
Günlük 5 ile 7 litre arasında süt veren keçiler yok satarken, keçilerden elde edilen süt ise anne sütüne takviye olarak kullanıldığı için çok kıymetli. Geçen yıl fiyatları 2 bin lira olan ve vatandaşlar arasında ‘üniversiteli keçi’ olarak isimlendirilen hayvanları almak isteyen vatandaşların taleplerine cevap vermekte zorlanan yetkililer, keçi sayısının her geçen yıl arttığına dikkat çekti.
Devletin de keçi üreticilerine teşvik vermesinin ardından keçi yetiştiriciliğine yönelen çiftçiler, süt verimi yüksek olan üniversite keçilerinden almak için adeta sıraya giriyor.
Sürü sağlığı için keçilerin günlük kontrolden geçirildiklerine dikkat çeken Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Mustafa Oğan, keçi yetiştiriciliğinin son yıllarda attığını söyledi.
Üniversitede yetiştirilen keçilerin İsviçre menşeli olduğunu belirten Oğan, “Saanen adı verilen bu keçiler bir laktasyon döneminde 700 ile bin litre süt veriyor. Dolaysıyla bir hayvan günlük çok rahatlıkla 3-4 litre süt veriyor” dedi.
Koyun sütünün yoğun olduğu için çok fazla içilemediğine dikkat çeken Oğan, keçi sütünün yoğunluk açısından inek sütüne benzediğini ve rahatlıkla içilebildiğini söyledi. Keçi sütünün insanlarda alerji yapmadığını hatırlatan Oğan, “İnek sütü insanların yüzde 20’sinde, özellikle bebeklerde alerji yapabiliyor. O yüzden alerjik bünyeye sahip olan insanların süt ihtiyacını karşılayabilecek yegane hayvan sütü keçi sütüdür. Keçi sütü, özellikle peynir yapımında kullanılıyor ve keçi sütünden yapılan peynirlerin çeşidi 200’ü buluyor. Bunun yanında en değerli peynirler de keçi sütünden yapılıyor. Bunun yanında keçi sütü protein yapısından dolayı yumuşak pıhtı verdiği için dondurma yapımında kullanılıyor” diye konuştu.
BEBEKLERİN SİNDİRİM SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Keçi sütünü sindirmenin kolay olduğunu söyleyen Oğan, “Özellikle sindirim sistemi gelişmemiş bebeklerin beslenmesinde ve sindirim sistemi her geçen gün gerileyen yaşlıların beslenmesinde keçi sütü devreye giriyor” dedi.
10 yıldan beri üniversitede keçi yetiştirdiklerini belirten Oğan, “Burada 100 anaç olmak üzere 200 adet keçimiz var. Yaptığımız çalışmalar neticesinde hayvanlarımızdan bir laktasyonda ortalama 800 ile 900 litre süt alıyoruz. Bunun yanında bin 500 litre süt verebilen hayvanlarımız da mevcut. Burada erkek oğlakları damızlık olarak yetiştiriciye vermekteyiz. Yine dişilerden de damızlıkta fazla olanları talep üzerine yetiştiricilere vermekteyiz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Uludağ Üniversitesi’nde yetiştirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların hem etinden hem sütünden yararlanılıyor. İçinde hiçbir katkının bulunmadığı yoğurt, kaşar peyniri, keçi peyniri, salam, sosis ve sucukları üniversite kendisi üreterek satıyor.