Daha önce Bursa Ovası’ndan geçen fay hattını belirleyen İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Bursa’nın büyük bir kısmını haritadan silebilecek bir depreme karşı uyardı.
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen Bursa 4. Kent Sempozyumu başladı. ’Kimliğini Arayan Kent Bursa’ başlığıyla yapılan sempozyumda kent planlamasından ulaşıma, afet riski ve planlamasından enerjiye, tabii kaynaklardan turizm ve tarihe kadar Bursa’nın bütün meseleleri masaya yatırılacak.
Sempozyuma İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu’nun açıklamaları damga vurdu.
Daha evvel Bursa Ovası’ndan geçen fay hattını belirleyen Oğuz Gündoğdu, Bursa’nın büyük bir kısmını haritadan silebilecek depreme karşı uyardı.
Yüzyılın felaketi 1855 Depremi’nin tekrarı bir deprem olacağını savunan Gündoğdu, özellikle 9 yıldır uyanmayan Gemlik bölgesindeki fay hattının büyük bir enerjiyle uyanacağını düşündüklerini söyledi.
’BURSA DERS ÇIKARMADI’
1999 Depremi’nden sonra büyük bir deprem tehlikesinin Marmara Bölgesi’ne kaydığını belirten Gündoğdu, Bursa’nın da deprem tehlikesi altında olduğunu vurguladı. Bursa’daki fay hattıyla ilgili çalışmalar yapan Gündoğdu, deprem riskiyle birinci derecede karşı karşıya olan Bursa’nın ders çıkarmadığını söyledi.
Gündoğdu, Bursa’yı zorlayacak bir fay hattının kendini göstereceğini ifade ederek, ’Riskler aynı. Burada bir yamulma tespit etmiştik. Çok büyük birkaç tane deprem beklentisi var. Delillerimiz var, daha sıkı ve planlı çalışmalar yapılması gerekiyor. Marmara’yı sandığımızdan çok daha aktif bir fay etkiliyor. Biz yıkıcı depremlerden söz ediyoruz. Bizde 6 üzerinde deprem yıkıcıdır. 9 yıldır deprem yok. Gemlik’te bu kadar sessizlikten sonra ortaya çıkaracağı enerji oldukça fazla. Ne kadar enerji biriktiğini anlamak mümkün’ diye konuştu.