“
1894-1973 yılları arasında yaşayan ve 79 yaşında hayatını kaybeden ünlü Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümün 39. yıldönümünde şiirleri ve şarkılarıyla anıldı.
14 Eylül İlköğretim Okulu tarafından Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘’Aşık Veysel’i Anma’’ programına, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin, Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Arı, 14 Eylül İlköğretim Okulu Müdürü Osman Genç, okul müdürleri, öğrenciler ve velileri katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan okul müdürü Osman Genç, ‘’Bugün andığımız Aşık Veysel, bir geleneğin temsilcisidir. Bu gelenek, kökü Orta Asya’ya kadar giden sözlü Türk kültürü geleneğidir. Sonuç olarak bu gelenek birkaç bin yılı içermektedir. Türkçemiz, yazıya geçirilen ilk dillerden biridir. Son yıllarda yapılan saha çalışmaları ve bulunan kaya resimleri Ön Türkler olarak kabul edilen Asya Türklerinin, yazının pek çok türünü kullandığını göstermiştir.
Bizim dilimiz, Türkçemiz geçmişi bin yıllara uzanan köklü bir dildir. Bu dili konuşan, bu dille eser veren her insan, her şair, her yazar aslında Türkçeye ve doğal olarak ta Türk kültürüne hizmet etmektedir. Kısaca Türkçe bizim atalarımızdan aldığımız en önemli emanettir. Aynı zamanda dilimiz Türkçe, bizim çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakacağımız en önemli mirasımızdır.
Türkçemizin ölçülmez bir değeri vardır. Dilimize sahip çıkmak, geçmişimize ve tarihimize sahip çıkmaktır. Diline sahip çıkmayan pek çok toplum, başka toplumların kültürleri içinde eriyip yok olmuştur. Bin yıllardan bu yana kaybolmayan, öz benliklerini yitirmeyen Türkler, bu varlıklarını konuştukları dil olan Türkçeye borçludurlar. Çünkü dil toplumun kaynaşmasını, bir araya gelmesini sağlayan en önemli değerdir.
İşte bu mirasa sahip çıkan söz işçilerinden biri de Aşık Veysel’dir. O değerli bir ozandır. Çünkü Türkçemize sahip çıkmış, onunla eserler vererek hem kendini hemde güzel ilimiz Sivas’ı yaşatmıştır.
Bizler öğretmenler olarak Erzurumlu Emrahların, Karacaoğlanların ve Aşık Veysellerin yaptığı gibi dilimize sahip çıkıyoruz. Türkülerimize sahip çıkıyor ve türkülerine ve Türkçesine sahip çıkan kuşaklar yetiştirmeye çalışıyoruz.’’ dedi.
Konuşmanın ardından, kısa bir süre önce hayatını kaybeden 14 Eylül İlköğretim Okulu öğrencisi Halime Ertuğrul, okul öğretmenlerinden Nevzat Konşer tarafından okunan ‘Paydos Zili’ adlı şiirle anılırken, şiir okunurken Halime’nin görüntülerinin izletilmesi salonda duygusal anların yaşanmasına neden oldu.
Okul öğrencilerinin okuduğu şiirler ve Aşık Veysel’in hayatının anlatıldığı slayt gösterimiyle devam eden program, müzik öğretmeni Erdoğan Irmak ve okul korosunun seslendirdiği türkülerle sona erdi.
“