“
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Turhan Tayan, hükümetin mısır üreticisine sürekli darbe vurduğunu iddia ederek, ‘’Şimdide 400 bin ton GDO’lu mısır ithalatına izin verdiler. Acilen bu karardan geri dönmelidirler.’’ dedi.
CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, partisinin Karacabey ilçe teşkilatında gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Karacabey ve Karacabeylilerin sorunlarını yakından takip ettiğini ve bu sorunları TBMM gündemine getirdiğini söyleyen Tayan, gazetecilere yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi;
Mısır ithalatı durdurulmalı
‘’Mısır hasadı zamanı, 10 Kasım 2011 tarihinde önerge vererek ithalata dikkat çektim. Ama hasat zamanı mısır ithalatına izin verdiler. İlk olarak Bandırma limanına 3 bin ton, ardından da 3 bin 500 ton ilave olmak üzere 6 bin 500 ton mısır indirdiler. Hasat başında mısır ithalatına izin vermeleri, Karacabey ve çevresinde mısır fiyatlarını aşağı çekti. 630 kuruş ile başlayan fiyatlar böylelikle 350 kuruşa kadar düştü. Gübre ve mazota zam geldiği bir zamanda mısır üreticisine yapılan bu haksızlığa sessiz kalamazdık.
Biz 45 gün önce konuya dikkat çektik. Fakat Karacabey’deki üretici haklarını koruyan kuruluşlar bizden 45 gün sonra Ankara’ya gelerek yanlış adreste görüşmelerde bulundular. Konunun çözümü hükümettir, tarım komisyonu değildir. Biz ithalatın biran önce durdurulmasını söylerken, hükümet şimdide 400 bin ton GDO’lu mısır ithalatına izin vermiştir. Bu çok acı bir olaydır ve bir o kadar da yanlıştır. Karacabeyli mısır üreticisi sahipsiz değildir. Bu ithalatı kim yaptı sorusuna cevap alamadık ama ben bunu kimin yaptığını biliyorum ve konunun sonuna kadar takipçisi olacağım.
Zeytin üreticisi mağdur edildi
2010 yılında meydana gelen aşırı yağışlardan dolayı Bursa zeytin üreticileri zarar gördü. Bu zararın karşılanması gerekiyordu. Bursa ve Karacabey dahil 4 bin 500 zeytin üreticisinin toplam zararı 37 milyon lira olmasına rağmen, verdiğimiz önergeler sayesinde 28 milyon lira ödendi. Karacabeyli zeytin üreticisine ise henüz hiçbir ödeme yapılmadı. Buradan tarım ile ilgili Karacabeyli yerel yönetimlerin dikkatini çekmek istiyorum. Karacabeyli zeytin üreticileri çırak çıkartılıyor. Karacabeyli zeytin üreticisine ne zaman ödeme yapılacağı bile belli değil.
Gölecik Barajı ihalesi için 3 gün kaldı
Karacabey Gölecik barajı konusunu çok yakından takip ediyorum. Konuyla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanının yaptığı açıklamada, 2011 yılı programında bulunan Gölecik Barajı için ihale işinin 2011 yılı sonuna kadar tamamlanacağı söyleniyordu.
Fakat şuana kadar projesi bile tamamlanmamış olan Gölecik Barajı için verilen ihale tarihi 2011 yılı sonu. Yani 3 gün kaldı. Merak ediyorum acaba ihaleye çıkartılacak mı? Ben bu konunun da yakından takipçisi olacağım.
Okçugöl köyü yolu yapılmalıdır
Bugün Ulaştırma Bakanlığına önerge vererek Okçugöl yolunu sordum. Burası çok dar ve düşük bir yol. 10 köyü yakından ilgilendiriyor ve Manyas bağlantısını sağlıyor. Bu yolda ölümcül kazalar meydana geliyor. Yıllar önce bu yolun kamulaştırılması yapıldı. Şuan inşaat çalışması başlasa hiçbir sorunu yok. Bu yolun mutlaka yapılması gerekiyor.
Otoyol Karacabey ovasına zarar verir
İstanbul-Bursa-İzmir otoyol proje güzergahının birden bire değiştirilmesi, Karacabey’in verimli tarım arazilerine zarar verecektir. Bu otoyol güzergahı konusunun iyice görüşülmesi gerekir. Başta siyasi partiler olmak üzere, yerel yönetim ve meslek kuruluşlarının bu konuyu ciddi şekilde ele almaları gerekiyor. Karacabey’in verimli topraklarının zarar görmemesi adına bu konu iyice araştırılmalıdır.’’
“