”
Eğitim Sen Karacabey Temsilciliği, greve gitti. Ülke genelinde gerçekleşen eylemde Eğitim Sen üyeleri, sağlık, ekonomi, eğitim ve siyasi konularda yaşanan sıkıntılara dikkat çekmek için greve gittiklerini belirtti.
Cumhuriyet Alanı’ndaki greve Eğitim Sen İlçe Temsilcisi Zakir Üngör önderliğinde 40 kişilik grupla katılan Eğitim Sen’lilere CHP İlçe yönetimi ile Kadın Kolları da destek verdi.
Ellerinde Eğitim Sen ve KESK bayraklarıyla, “Kurtuluş yok, tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz”, “Direne direne kazanacağız”, “İnsanca yaşam, demokratik Türkiye”, Mezarda emekli olmayacağız”, Genel grev, genel direniş”, Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Yaşasın Eğitim Sen, yaşasın KESK” sloganları atan üyeler seslerini duyurmaya çalıştı.
Eğitim Sen Üyesi Mehmet Güler, okuduğu basın açıklamasında neden greve gittiklerini duyurdu.
Güler, “Sağlık alanında 2012 Ocak ayından itibaren Genel Sağlık Sigortası adı altında brüt maaşlardan 100 ile 150 TL arasında kesinti yapılmasına karşıyız. Aile hekimliği ve Acil Servis hizmetlerinden katkı payı alınmasına, reçetelerden 3 TL, artı 3 kutuyu geçen her bir ilaç için ilave 1 TL alınmasına karşıyız. Aldığımız randevuya gidemesek dahi hastanelerden aldığımız her randevu için 4 TL katkı payı alınmasını istemiyoruz. Hastanelerin A,B,C,D,E gibi sınıflara ayrılarak ‘Paran kadar sağlık’ dayatmasına karşıyız” dedi.
Ekonomi konusunda TÜİK’in açıkladığı açlık sınırının 1000 TL, yoksulluk sınırının 3 bin TL olduğunu kaydeden Mehmet Güler, Türkiye’de eğitim emekçilerinin ortalama 1500 TL gibi yoksulluk sınırı altında çalıştırılmasını eleştirdi.
Güler açıklamasında, “Kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşının hem kadınlar, hem de erkekler için 65’e çıkarılmış olmasına karşı olduğumuz için, Engellilerde emekli olabilmek için gerekli 15 yıl çalışma şartının 18 yıla çıkarılmasına karşı olduğumuz için, Asgari ücrete yılda ortalama yüzde 4-5 zam yapılırken, elektriğe, suya, doğal gaza, akaryakıta ve temel tüketim mallarına yılda ortalama yüzde 20’ye varan zamların halkla dalga geçer gibi ‘Güncelleme” adı ile yutturulmaya çalışılmasına karşı olduğumuz için, ‘Eşit işe eşit ücret’ ilkesinin gerçek anlamda uygulanması için grevdeyiz” dedi.
Eğitimdeki sıkıntılara da dikkat çeken Eğitim Sen Üyesi Mehmet Güler, “Okullarda ücretli, sözleşmeli vb. adlar altında güvencesiz çalışmaya son verilerek, tüm eğitim emekçilerinin kadrolu istihdam edilmesini istiyoruz. Stajyer öğrencilerimize brüt asgari ücretin üçte ikisi (230 TL) ödenirken, bu ücretin Torba Yasa düzenlemesi ile Net Asgari ücretin üçte biri (190 TL) ‘ye düşürülmesine karşıyız. Asli görevimiz olan eğitim öğretimi bir yana bırakarak, ‘Performans, ADEY, RİDEF, TEFBİS, Öğrenci Koçluğu’ gibi angarya uygulamalara son verilmelidir. Rotasyon (Sürgün) dayatmasına hayır diyoruz. Eğitime yeterli bütçe, okullara ödenek verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
Siyasal alanda baskı ve korku imparatorluğu yaratılmak istendiğine dikkat çeken Eğitim Sen İlçe yöneticileri, “Buna ‘dur’ demek için, Eğitim ve sağlık gibi en temel kamu hizmetlerinin özelleştirilmesine karşı olduğumuz için, Sendikal etkinliklerinden dolayı emekçilerin gözaltı ve tutuklanmalarına karşı olduğumuz için bugün hizmet üretmeyeceğiz. Yaşasın eğitim sen, Yaşasın KESK, yaşasın örgütlü mücadelemiz” şeklinde sözlerini noktaladı.
Eylemin ardından kısa bir konuşma yapan Eğitim Sen İlçe Temsilcisi Zakir Üngör, kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.
“