“
Karacabey Kaymakamlığı, ilçede artan hayvan hırsızlıklarına karşı vatandaşları uyardı.
Uyarıda, hırsızlıkların yalnızca Jandarma tarafından alınan tedbirlerle önlenemeyeceği, hayvan sahiplerinin de yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.
Karacabey’de yaşanan hayvan hırsızlıkları konusunda Karacabey Kaymakamlığından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi; ‘’Bu kapsamda, özellikle en az 30 adet küçükbaş yada 10 adet büyükbaş hayvan sahipleri başta olmak üzere, tüm hayvan sahiplerinin kimliklerini, kendilerine ulaşılabilecek adres ve telefonlarını, sahibi oldukları hayvanların cins ve miktarlarını ve bunlarda meydana gelebilecek değişiklileri (alım, satım, hastalık ve miktar değişiklikleri gibi) ile kendilerine ait araçların bilgilerini İlçe Jandarma Karakolu’na bildirmeleri gerekir.
Işıklandırma önemli!
Hayvanların bulunduğu yerlerde sabit ya da fotosel cihazla bağlanabilen aydınlatma yapılmalıdır. Hayvanların bulunduğu ağılın çevresi tamamen aydınlanmalıdır. Karanlık nokta bırakılmamalıdır.
Hayvan sahipleri, hayvanlarının tamamını İlçe Tarım Müdürlüğü’ne kayıt yaptırmalıdır. Bu hayvanları genel sağlığın korunması amacıyla gerekli sağlık kontrollerini veteriner hekim gözetiminde yaptıracak ve sürekliliği sağlanacaktır.
Hayvan kontrolleri sorumlu karakol ve güvenlik kuvvetleri ile diğer müdürlükler tarafından yapılacaktır. Kontrollerin tam ve doğru olması için ‘Menşei Şahadetnamesi’ olmadan sevk yapılmayacaktır. İlçe içi ve ilçe dışı sevklerde İlçe Tarım Müdürlüğü’nden alınacak sevk belgesi gereklidir. Bunun haricinde kolluk kuvvetlerinin ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nün haberi olmadan hayvan sevki yapılmayacaktır.
Hayvanların kontrolü için mutlaka çoban ya da bekçi görevlendirilecektir. Bu şahısların kimlik bilgileri, sorumlu güvenlik kuvvetlerine verilecektir. Hayvanlar kontrolsüz ve başıboş tutulmayacaktır.
Güvenlik için alarm ve kamera sistemi!
Eğer mümkünse alarm ve kamera sistemi kurulmalıdır. Hayvanların bulunduğu yerler kolayca girilmeyecek şekilde olmalıdır. Giriş ve çıkışları zorlaştırmak için üzerleri dikenli tel ile takviye edilmelidir.
Hayvan barınak duvarları sağlam olmalıdır. Kapıları demir olmalı ve mutlaka kilitlenmelidir. Akşam 21.00 ile sabah 06.00 arasında hayvanlar mutlaka belirli aralıklarla kontrol edilmelidir.
Hayvan alım ve satımı sırasında tanınmayan veya durumlarından şüphe edilen kişilerle alışveriş yapılmamalıdır. Bu gibi durumlarda güvenlik kuvvetleriyle irtibata geçilerek, şahısların kimlik ve plaka kayıtları ile diğer belgeleri kontrol edilecektir.
Hayvanların korunmasında mutlaka iyi eğitilmiş köpekler kullanılacaktır. Köpeklerin sağlık kontrolleri yapılacak ve sahibinden başka şahıslara teması önlenecektir. Hayvanların bulundukları yerlere uyarıcı gerçek levhalar veya aldatıcı levhalar asılacaktır.
Hayvanların bulunduğu yerlerin yakınında ya da çevresinde şüpheli olarak bulunan araçlar, mutlaka kolluk kuvvetlerine bildirilecektir. Hayvan naklinde kullanılacak araçlara özellikle dikkat edilecektir.
Çalıntı hayvanları almayın!
Çalınan hayvanlar genellikle piyasaya fiyatının çok altında kesimhanelere ve kasaplara satılmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle kesimhane sahipleri ile kasaplar, çalıntı hayvan satmaya çalışan şahısları Karacabey İlçe Jandarma Komutanlığı’nın 0 224 676 11 15 numaralı telefonu arayarak bildirmelidir.
Hayvan hırsızlıklarına karşı erken müdahale edilmesi çok önemlidir. Bu nedenle vakit kaybetmeden ‘156 Jandarma İmdat’ telefonuna bilgi verilmelidir.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, küpe takılmak suretiyle işaretlenmeli ve hırsızlık olaylarında hayvanların takibi kolaylaştırılmalıdır.
5326 sayılı Kabahatler Kanunu yarınca, kendilerine tebligat yapılmasına karşın kontrollerde gerekli fiziki güvenlik önlemleri almakta ve uyarılara aldırış etmemekte ısrar eden hayvan sahiplerine ilgili kanunun 32. maddesinde belirtilen; ‘Yetkili makamlar tarafından adli işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye idari para cezası verilir’ hükmü uygulanacaktır.’’
“