“
Karacabey Ziraat Odası, büyük düşüşe geçen mısır fiyatlarıyla ilgili köy muhtarları ve delegelerle bir araya geldi.
Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda, mısır fiyatlarındaki bu hızlı düşüşün önüne geçilebilmesi için neler yapılması gerektiği üzerinde duruldu.
Sanayici bizi istemiyor
Mısırdaki ani düşüşün sıkıntıları da beraberinde getirdiğini vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, sorunları Ankara’ya kadar taşımayı amaçladıklarını söyledi.
Bu nedenle köy muhtarlarıyla bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunmak istediklerini belirten Karahasanoğlu, “Sizlerin ne düşündüğü bizim için çok önemli. Mısır fiyatları düştükçe düşüyor. Ancak bu düşüş, çiftçiyi bitiriyor. Dış ülkelerden gelen buğday, mısır fiyatlarını da olumsuz etkiledi. Unutmayın ki, ağlamayan bebeğe emzik vermezler. Sanayici, çiftçi temsilcilerini istemiyor. Yetkilerimiz kısıtlı. Kuzuyu kurda teslim ediyoruz. Sesimizi Ankara’ya, ya da gerekirse Başbakana kadar iletmeliyiz. Yeter ki bize yetki verin” dedi.
Ukrayna ve Rusya’da üretim patlaması oldu
Karacabey’de domates ve mısırın en çok ekilen ürünler olduğunu dile getiren Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, alternatif ürünlere yönelmeleri gerektiğini kaydetti. Bu konuda yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirten Karaca, üreticilerin özellikle ayçiçeğine yönelebileceğini ifade etti.
Karacabey’de ilk mısır fiyatının 65 kuruş olarak açıklandığına dikkat çeken Karaca, daha sonra kademeli olarak düşeşe geçtiğini ve şuanda 52 kuruştan gittiğini belirtti.
Mısır fiyatlarındaki bu kötü düşüşe bir ‘dur’ demeleri gerektiğine dikkat çeken Nuri Karaca, “Fiyatlardaki düşüşte sanayicinin etkisi büyük. Ancak Ukrayna ve Rusya başta olmak üzere Azerbaycan ve Kazakistan gibi Türk Cumhuriyetlerinde üretim patlaması yaşandı. Yalnızca Ukranya’da 11 milyon ton mısır üretildi. Ukrayna hükümetinin vergileri kaldırması, Çin ve ABD’de mısır rekoltesinin düşmesi bizleri olumsuz etkiledi. Sıkışık bir dönemde olmamız, depolama sorunu yaşamamız gibi etkenler nedeniyle yılbaşına kadar dayanabilmemiz zor gibi görünüyor.
Buğdaydaki gümrük vergileri yükseltilmeli
İşte bu fiyat dalgalanmasını önlemek için buğdaydaki gümrük vergilerinin yükseltilmesini istiyoruz. Bu mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde mısır fiyatları düşmeye devam edecektir.
Yüksek düşüş nedeniyle önümüzdeki yıl üreticiler mısır yerine domatese yüklenirse, yine aynı sıkıntılarla karşı karşıya kalacağız. Alternatif ürünler ekmeliyiz. Sıkıntılarımız giderek artıyor.
Çiftçi kesimi olarak en eksik yanımız güçlü bir lobi çalışmamızın olmamasıdır. Bu nedenle de sanayiciler, çiftçilerle istedikleri gibi oynuyorlar. Davet etmemize karşın, tarım kuruluşlarının başkanlarını burada görememek bizleri oldukça üzdü.
Panko Birlik, 60 kuruştan fiyat belirledi ancak düştü. İlk fiyat düşüren kurum ise Tarım Kredi Kooperatifi oldu. Diğer taraftan Toprak Mahsulleri Ofisi, kara gün dostu olmaktan çıktı ve 54 kuruş fiyat açıkladı.
Ziraat Odası olarak maliyet hesapları yaptık. Gerçek olan şudur ki, 50 kuruştan mısır veren çiftçi zarar etmektedir. Sizlerin düşüncesi, bu nedenle bizler için önemli. Yetki verin, Ankara’nın yollarına düşelim. Bölge Milletvekilimiz Sayın Önder Matlı ile görüşelim. Gerekirse, geniş katılımlı bir toplantı yapalım. Artık sessiz kalmayalım” diye konuştu.
Ziraat Odası’na tam yetki
Daha sonra söz alan muhtarlar ve delegeler, bu konuda Ziraat Odası’na tam yetki konusunda birleşti. Birlikte hareket etme kararı alan muhtar ve delegeler, “Gerçekten çok perişanız. Maliyetler çok ağırlaştı. Bölge Milletvekilimiz Sayın Önder Matlı’nın yanımızda olmasını istiyoruz. Biz ırgat konumundayız. İstedikleri gibi bizimle oynuyorlar. Uyanma zamanımız çoktan geldi, geçiyor. 2000 yılından bu yana birçok ürünün fiyatı hemen hemen aynı kalırken, maliyetler sürekli artıyor. Çeşit ürüne ağırlık vermek zorundayız. Belli başlı ürünler dışında kademeli olarak alternatif ürünler ekelim. Sesimizi duyurmak için ne görev verilirse yapmaya hazırız” şeklinde görüşlerini dile getirdi.
“