“
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan Uluabat Gölü-Marmara denizi bağlantı kanalı ile ekolojik turizm parkı projesi kamuoyundan büyük ilgi görüyor.
Projeyi incelemek üzere bölgeye gelen yayıncı kuruluşlar, yaklaşık yüz yıl aradan sonra ilk kez Uluabat kanalını nehir üzerinden geçerek Marmara Denizi'ne ulaştı. Büyükşehir Belediyesi'nin teknik incelemelerde kullanılmak üzere Amerika'dan getirttiği airbot ile kanalı baştanbaşa geçen ekipler, bölgedeki turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye'nin en eski doğa ve keşif dergilerinden biri olan Atlas, önümüzdeki ay yayımlanacak sayısında değerlendirmek üzere, Uluabat Gölü-Marmara Denizi bağlantı kanalında inceleme yaptı. Derginin yayın direktörü Murat Köksal başkanlığındaki ekip, gölün batı kısmında başlattığı incelemelerini, Marmara Denizi açıklarında tamamladı. Coğrafya ve keşif dergiciliği konusunda Türkiye'nin önde gelen yayınlarından biri olan Atlas Dergisi adına inceleme yapan ekip, bölgeyi; kuş türlerinden flora-faunaya, su sporları potansiyelinden kampçılığa kadar geniş bir alanda değerlendirdi. Uluabat'la ilgili haber ve değerlendirmelerin derginin önümüzdeki sayısında yer alması bekleniyor.
Uluabat Gölü-Marmara Denizi bağlantı kanalını incelemek üzere bölgeye gelen bir diğer ekip de TRT'nin belgesel yapımlar dairesi oldu. Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahin'in danışmanlığında bölgeyi turizm, arkeoloji ve biyolojik çeşitlilik açısından inceleyen ekip, önümüzdeki aylarda hava çekimleri ve sualtı çekimleri de yaparak, üç bölümlük belgesel yapmayı hedefliyor.
TRT'nin çekimlerine katılarak bölgedeki arkeolojik kalıntıları değerlendiren Prof. Dr. Mustafa Şahin, ayakları ve kemerleri günümüze kadar kalabilen Roma dönemi köprüsü ile geç Roma döneminden kalma küçük bir liman olduğu tahmin edilen kalıntıların, bölgenin yüzyıllar önce ulaşım anlamında yoğun olarak kullanıldığını gösterdiğini söyledi. II. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen kalıntılarla ilgili geniş bir araştırma yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Şahin, bugünkü hara yakınlarında kurulmuş olan ve Efes'teki antik liman kayıtlarına göre döneminin en büyük liman şehirlerinden biri olan Miletopolis'in büyük ihtimalle bu kanal üzerinden Marmara Denizi ve açık denizlere ulaştığını söyledi. Prof. Dr. Şahin, “”Uluabat'taki kalıntılar, Efes'teki liman kayıtlarının doğru olduğunu da gösterdi. İleride yapılacak ayrıntılı çalışmalar, o dönemle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmamızı sağlayacak”” dedi.
Uluabat Gölü-Marmara Denizi bağlantı kanalının tekrar işler hale getirilmesiyle göl üzerindeki adaların ve göle kıyı köylerin de turizme kazandırılacağını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Şahin, şu bilgileri verdi: “”Göl üzerindeki adalarda bulunan kültür varlıklarını turizme kazandırılması çok önemli. Bu su yolunun tekrar işler hale gelmesiyle, bu varlıkların turizme kazandırılmasının önü açılmış olacak. Mesela göldeki adalardan birinde bulunan ve antik dünyanın en önemli kehanet merkezlerinden biri olan Apollon Tapınağı başta olmak üzere pek çok tarihi değer, bu güzergahın ileride kültür turizmine dönüşmesinin önünü açacaktır.””
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, yaklaşık 4 milyon metrekare alan üzerinde yapılması planlanan ekolojik park projesi ve Uluabat Gölü-Marmara Denizi bağlantı kanalı düzenleme çalışmasının Bursa'nın vizyon projesi olduğunu ifade etti. Projenin açıklanmasıyla birlikte çok sayıda kişi ve kurumun bölgeyi incelemeye geldiğini ifade eden Başkan Altepe, “”Yakında Türkiye Kano Federasyonu yönetim kurulu üyeleri de bölgeyi ziyaret ederek, kanalın su sporlarına uygunluğunu kontrol etti. Önümüzdeki aylarda bir şampiyona düzenlemeyi planlıyorlar. Başka kişi ve kurumlar da benzer hazırlıklar içinde. Bu da, bölgede çok yoğun bir turizm potansiyeli bulunduğunu ve bunun harekete geçirilmesi gerektiğini bize gösteriyor”” dedi.
“