“
2010 yılı Aralık ayında yapılan toplantıda Karacabeyli çiftçilere bundan sonra ustalık belgesiyle çiftçilik yapabilecekleri belirtilmiş ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdür Vekili Özer Kösa tarafından, ‘’ Çiftçi ustalık belgesi almak zorunda. Ben almam diyemezsiniz. Belgeniz yoksa tarlanızda hiçbir iş yapamazsınız.’’ denilmişti.
Normalde ustalık belgesinin 8 yılda alınabilindiği belirtilen toplantıda, hemen başvurulması halinde ise belgenin Haziran ayına kadar alınabileceği vurgulanmıştı.
Toplantının en ilginç yanı ise başvuru ücretleriydi. Kösa, başvuru ücretlerinin 50 lira olduğunu söylemiş, ardından Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca’nın bu bedelin çok olduğunu belirtmesi sonrasında 30 lira demiş ve girilen pazarlıkta bu ücret 25 liraya bağlanmıştı.
Ne olduğu belli değil!
Daha ustalık belgesi için alınacak parayı belirleyemeyen kurum, yapılan bu toplantıda tepkilere neden olmuşken, yapılan dayatmalar sonrasında başvuru yapan çiftçiler, bu kez de kendilerine sorulan ilginç sorular karşısında şaşkına döndüler.
Bizimle dalga geçiyorlar!
Ustalık belgesi almak için sınava giren çiftçiler, kendilerine sorulan akıl almaz sorular karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedikleri gibi, bu uygulamanın başlamasından itibaren yaşananları rezalet diye nitelendirdiler.
İlk yapılan toplantıda yaşanan başvuru ücreti konusunda kafalarına göre ücret belirlediklerini ifade eden çiftçiler, ‘’ Resmen bizimle dalga geçiyorlar. 50 lira dedikleri başvuru ücretini 25 liraya kadar indirdiler. Bu nasıl iş? Madem 25 liraya indirecekler neden 50 lira diyorlar? O zaman hiç para almasaydılar. Bu dayatmalar niye? Biz yıllardır bu işi yapıyoruz. Şimdi bizi çiftçi yapmak için sınava tabi tutuyorlar. Zaten çiftçiliği bitirdiler şimdide gözlerini çiftçilere diktiler. Buradan Tarım Bakanına sesleniyoruz. Böyle sorular olur mu? Acaba kendisi biliyor mu? Bu soruları bırakın bizi, ziraat mühendisleri bile zor bilir. ‘’ şeklinde tepkilerini dile getirdiler.
Peki sonuç!
Bırakın çiftçileri, ziraat mühendislerinin bile cevaplayamayacağı bu sorular sonrasında çiftçiler tabiî ki belge alamayacak dolayısıyla da çiftçilik yapamayacaklar. Yada birileri soruların cevaplarını fısıldayacak çiftçiler bilmedikleri soruların cevaplarını böylelikle yanıtlayarak ustalık belgelerini alacaklar. Peki ne değişmiş olacak? Çiftçiler usta mı olmuş olacaklar?
İşte çiftçilere sorulan bu ilginç sorulardan bazılar!
-Aşağıdakilerden hangisi çeliklerin köklenmesini sağlamak amacıyla kullanılan bitki büyüme düzenleyicisi değildir?
a) İndolbuturik asit, b) Naftalenasetik asit, c) Absisik asit, d) İndolasetik asit.
– Aşağıdaki dönüşümlerden hangisi oksijenli ve oksijensiz solunumu ayıran özelliktir?
a) ATP oluşumu, b) Glikozun pirüvata parçalanması, c) Hidrojen oluşması, d) Pirüvatanın asetil CoA’ya parçalanması.
– Devirli fotofosforilizasyonda aşağıdaki olaylardan en son hangisi gerçekleşir?
a) Klorofilin yükseltilmesi, b) Ferrodoksinin indirgenmesi, c) Stokromun indirgenmesi, d) Flastokinonun yükseltilmesi.
İşte sorular böyle. Diğer sorularında hiç biri bunlardan farklı değil. Hepsi ortalamanın çok üstünde tarımsal bilgi sahibi olmanın ötesinde, ciddi ziraat mühendislik bilgisi gerektiriyor. Yorum sizin.
“