O oruçları siz tutun müftü efendi! « Karacabey Takip Gazetesi

SON DAKİKA
<

O oruçları siz tutun müftü efendi!

Bu biyografi 05 Mayıs 2020 - 7:30 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Alper Tunalı / Köşe Yazısı

Karacabey’de Pazar günü yaşanan olayda, müftü efendinin değimiyle ‘ezanı merkezden okutan arkadaşlar’ yüzünden birçok Karacabeyli orucunu 6 dakika erken açmak zorunda bırakıldı!

Evet iftar saati tam bir rezalet yaşandı. Ben, biri 6 dakika önce olmak üzere tam 3 ezan sesine şahit oldum. Biri, 20.10’da okunması gerekirken Ulucami’den 20.04’te başlayan, diğeri Gazi Mahallesi taraflarında 20.09’da okunan ve diğeri ise yine Ulucami’den 20.11’de okunan olmak üzere 3 ayrı ezan sesi(!)

Hadi 1 dakikayı anladık, 2 dakika da tamam, hadi 3 dakikaya da eyvallah da 6 dakika nedir hoca efendi! Hiç mi zaman kavramınız yok. Hangi çağda yaşıyorsunuz. Saatin mi durdu yoksa ileri mi gitmiş diyeceğim ama hepinizin elinde cep telefonu var. Bu işin şakası olmaz, kazası hiç olmaz(!)

Kaza demişten gelelim sana müftü efendi.

“Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır” (Bakara Suresi 184)

“(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir” (Bakara Suresi 185)

Bu insanlar saatlerce oruç tutacak, sonra senin bir görevlin tarafından oruçlarını erken açmak zorunda kalacak, sende çıkıp diyeceksin ki, “Akşam ezanının sehven erken okunmasından dolayı ezana itibar ederek orucu vaktinden önce açanlar bu günkü orucu kaza edecekler”

Yok ya. Sen bunu kime göre, neye göre söylüyorsun? Ayete mi dayandırıyorsun, hadise mi? Açıkla da bilelim. Çıkıp zamansız ezan okuyacaksınız, millete 6 dakika önce orucunu açtıracaksınız, sonrada diyeceksin ki “sehven erken okundu, itibar edenler orucunu kaza etsin”

Bence sen ve o ezanı erken okuyan hoca efendi, tek tek kapıları çalıp insanlara sorun, orucunu erken açanları tespit edin, sonrada o kişi sayısı kadar oruç tutun. Allah’tan af dilemeyi de unutmayın, müftü efendi…

Bak şimdi müftü efendi. Diyanet’in sitesinde bir soruya verilen cevapta diyor ki; “Coğrafi irtifa farklarının etkisinden dolayı akşam namazı vaktinin girişi için takvimlerde belli bir ihtiyat payı öngörülmüştür. Buna göre takvimin gösterdiği güneşin batma vaktinden iki-üç dakika önce akşam namazına başlanması veya iftar edilmesi halinde namaz ve oruç geçerli olur”

Bu arada, Bakara Suresi 187. ayette de diyor ki; “Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonrada akşama kadar orucu tam tutun”

Geçen sene benzer olay Orhaneli’nde yaşandığında Orhaneli İlçe Müftüsü Hanefi Çakmak, 4 dakika önce okunan ve insanlara orucunu erken açtıran olay sonrasında, “Bu konuda yaptığımız inceleme ve araştırma soncunda saatler ileride olduğu için böyle bir yanlışlık oldu. Burada da Din İşleri Yüksek Kurumu’muzun fetvası var. Fetvada 2-3 dakika önce ezan okunsa, herhangi bir kaza gerekmez diyor. 5-10 dakika olsaydı sıkıntı olurdu. O zaman kaza gerekir. Fakat bunun dışında verilen fetvaya göre 2-3 dakika için bir şey gerekmez. Biz o fetvaya göre hareket ediyoruz. Müsterih olun, herhangi bir endişeye düşmeyin” demişti.

(Fetva(!) 2-3 dakika diyor, 5-10 dakika olsa sıkıntı olurmuş ama kendileri hatayı 4 dakika yaptıkları için sıkıntı yok!) Aaaaah ah!

İstanbul Başakşehir’de yaşanan benzer bir olayda ise, bu kez ezan 5 dakika önce okunmuş ve Hz. Hüseyin Camii imamı, “Oruçlarını erken bozan vatandaşlara Ramazan Bayramı’ndan sonra 1 gün kaza orucu tutmalarını tembihledim” demişti.

Şimdi, Diyanet’in fetvasında 2-3 dakikadan bir şey olmaz(!) deniyor. Sen 6 dakikaya ‘kaza gerektirir’ diyorsun. Orhaneli müftüsü 4 dakikaya ‘kaza gerektirmez’ diyor. Başakşehir’deki cami imamı vatandaşlara, 5 dakika için ‘kaza orucu tutun’diyor.

Ne ala memleket.Ağzı olan konuşuyor. Millete erkenden orucunu açtırın, sonrada çıkın kafanıza göre fetva verin.

Ama suç bizde. Allah’ın ‘oku’ diyerek emrettiği yüce kitabı (Kur’an) biz okumak yerine hep vitrin üstlerine koyduk. Sadece senede 1 ay, günde 1 cüz, 30 gün onu da Arapça okuduk. Sonuç ortada. Biri çıktı ‘öyle’dedi, biri çıktı ‘böyle’ dedi, biri çıktı ‘şöyle’ dedi. Yani kısacası bizler ‘oku’mayarak, Allah’ın kitabına değil de, genelde dinimizi sadece kendi istedikleri ve işine geldiği gibi yorumlayanlara inandık. (Sözüm meclisten dışarı. Elbette gerçekten Kur’an’ı bu Müslüman alemine dosdoğru, Allah’ın emrettiği şekilde yorumlayan ve anlatan değerli hocalarımız var, onları tenzih ediyorum)

Gelelim sana Sayın Karacabey İlçe Müftüsü Naci Yalçınkaya. Ben senin yerinde olsam, çıkıp millete fazladan bir gün oruç tutun diyeceğime, ‘ezanı merkezden okutan arkadaşlar, yaşanan hatadan dolayı özür diliyor’ diyeceğime, önce kendim çıkar bu insanlardan özür diler, bu millete orucunu erken açtıran o sorumsuz(lar), senin değiminle ‘ezanı merkezden okutan arkadaşlar’ her kimlerse onları derhal görevinden alır, sonrada vatandaşların orucuna karıştığım için önce Allah’tan af diler sonrada istifa ederdim. Saygılar…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hamileler domuz gribine karşı aşı olmalı

Domuz gribi bu sene salgın yaptı. Domuz gribinin, diğer grip veya nezleden farkı, zatürre ve ölüme kadar ilerleyebilmesidir. Domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü bundan 9 yıl önce de ciddi bir salgın yapmıştı. O yıl edindiğimiz acı tecrübe ise domuz gribinin küçük çocuk, kronik hasta, yaşlı ve hamilelerde ölümcül seyrettiğiydi. Domuz gribi bu yıl Mart ayının sonuna kadar hastalık yapmaya devam edecektir. Hamile kadınların bu dönemde çok dikkat etmesini öneriyorum. Hamilelerin, kalabalık alanlarda, özellikle toplu taşıma araçları veya okul gibi yerlerde bulunmamaları, eğer bulunacaklarsa maske takmaları, ellerini ağızlarına götürmemelerini ve her fırsatta ellerini yıkamalarını, kimseyle tokalaşmamalarını öneririm. Grip geçirdiğini bildiği kişiler…

Belediyespor yönetimi profesyonel olamadı!

  Geçtiğimiz günlerde kaleme aldığım yazıda, 3 yılda sadece 1 basın toplantısı düzenleyen Karacabey Belediyespor’un ne kadar amatörce yönetildiğini yazmış ve Karacabey Belediyespor’a n’olduğunu sormuştum.   Bunun üzerine basın toplantısı düzenleyen Karacabey Belediyespor Kulüp Başkanı Uğur Koçak, gündeme gelen kulübün satışıyla ilgili konulara ve sorduğum sorulara cevap ver(eme)di!   Ver(eme)di yazdım çünkü Başkan Koçak, profesyonel bir yönetim olamadıklarını kabul ettiği için bazı sorularıma cevap veremedi. Bazılarına içtenlikle cevap verdi, bazı konularda ise kendisine tercüman olduğumu söyledi. Onlarda bende kalsın.   Öncelikle gelelim satış işine. Başkan Koçak, kulübün yüzde 50 hissesinin Bursalı bir işadamın…

Karacabeyspor n’oldu?

  3 yıl önce Nilüferspor’un satın alınmasıyla 3’üncü Lige çıkan Karacabeyspor, ilk sezon son maçla ligde kalmıştı. Sezon sonrası ilk ve son(!) basın toplantısını düzenleyen yönetim, basın mensuplarından adeta destek istemişti. Birde şunu demişlerdi; “İlk sezon amatördük ama bu sezon sizinde desteğinizle başarılı ve profesyonel bir yönetim olacağız”   Oldular mı, asla!   O gün basın toplantısında kendilerine neler yapmaları gerektiğini söylemiştik. Bizlerin her zaman yanlarında olduğunu söylemiştik. Ama noldu, aynı tas aynı hamam. Burunlarından kıl aldırmayan yöneticiler, basını görmezden gelmeye devam ettiler. Buda yetmedi taraftarla kavga içine girdiler. Buda yetmezmiş gibi birde bazı fabrika isimlerini afişe yazdırı…

PKK değil Osmanlı bayrağı!

Birkaç gündür Karacabey’in gündemini meşgul eden konu, malumunuz Soğan Pazarı’nda çekilen Osmanlı bayrağı.   Ben olayı ilk duyduğum andan itibaren konuya tarafsız, bir o kadar da mantıklı yaklaşmaya çalıştım.   Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, Türkiye Cumhuriyeti’nde geçtiğimiz günlerde göndere çekilen sözde Kürdistan bayrağının yanında bu konu pekte önemli değil bence. Sonuçta mevzu bahis olan bayrak Osmanlı bayrağı. PKK paçavrası değil!   Ben başta da dediğim gibi konuya tarafsız baktım. Çünkü bu olayın kasıtlı yapıldığına inanmadım. İnanmadım çünkü, böylesi bir ortamda, referandum sürecinde bir AKP’li belediyenin bunu bilinçli olarak yapacağını hiç aklım almadı. Çünkü bunu yapması, ayağına…

Yakışmadı Ali Reis!

Hatırlarsanız, 10 Aralık Cumartesi günü İstanbul’da yapılan hain saldırı sonucu şehit olan 36 polisimiz için Karacabey Belediyesi hemen harekete geçerek, ertesi gün Cumhuriyet Alanı’nda mevlid-i şerif okuttu. Belediye Başkanı Ali Özkan, beraberindekilerle birlikte Karacabey Emniyet Müdürünü de ziyaret ederek başsağlığı diledi ve yanlarında olduklarının mesajını verdi.   Peki ne değişti?   Bunu da hatırlarsınız, geçtiğimiz Cumartesi günü Kayseri’de askerlerimize yönelik düzenlenen hain saldırı sonucu 14 askerimiz şehit oldu. Peki, şehit polisine mevlid-i şerif okutan, emniyet müdürüne ziyarete giden Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, bu kahraman 14 şehidimiz için neden mevlid-i şerif okutmadı. Polis bizim polisimiz de, asker bizim …

Yangın var şoför yok!

Geçtiğimiz Pazar gecesi, Abdullahpaşa Mahallesi 39 sokakta bir evde yangın çıktı. Allah’tan yangının daha başıyken durumu fark eden polis ekipleri, hemen itfaiyeye haber vererek, sokağı boşalttı. Allah’tan diyorum çünkü yangın büyüdükten sonra fark edilseydi mahalle yanardı!   İlk önce bu iki polis memurunu kutlamak istiyorum. Dikkatleri sayesinde facianın eşiğinden dönüldü. Yangın büyümüş olsaydı çok sayıda eve de sıçraması kaçınılmazdı.   Gelelim yangına. Polis ekiplerinin haber vermesiyle olay yerine gelen itfaiye aracında merdiven yok. Ama baktığımız zaman itfaiye erleri elinden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyor. Onlara diyecek lafım yok. İmkan neyse onu kullanacaklar.   Peki itfaiyenin araç sayısı kaç? Bildi…

GÜNLÜK HABER AKIŞI

SON DAKİKA HABERLERİ

Adana escortAlanya escortAnadolu yakası escortankara escortAntalya escortAtaköy escortAvcılar escortAvrupa yakası escortBahçelievler escortBahçeşehir escortBakırköy escortBaşiktaş escortBeylikdüzü escortBodrum escortBursa escortDenizli escortDiyarbakır escortEsenyurt escortEskişehir escortEtiler escortFatih escortGazinatep escortHalkalı escortistanbul escortİzmir escortİzmit escortKadıköy escortKayseri escortKocaeli escortKonya escortKurtköy escortKuşadası escortMalatya escortMaltepe escortMecidiyeköy escortMersin escortNişantaşı escortPendik escortMuratpaşa escortŞirinevler escortŞişli escortTaksim escortÜmraniye escortataşehir escortkartal escort
Bostancı Escortporndeneme bonusu veren sitelerdeneme bonusu veren sitelerdeneme bonusu veren sitelermersin escort bayangaziantep escortgaziantep escortpendik escortbostancı escortkadıköy escortescort izmirgrup pornoankara bayan escorthttps://fantazibahis.com/bodrum escortCanlı Casino Siteleriankara escortbetebetmebbissiteleri порно bahisasyabahiskordonbetvivaldibetoynabilmercurecasinocashwinbetyaparexbetroutebetepikbahisonwinataşehir escortMarsbahisCasino Togetherwinner casinoastekbetEvolve casinoSeven casinoCbet casinoHyper casinoBob casinoCasino Lucky8taksim escortüsküdar günlük kiralık daireOnwin Girişholiganbet girişmariobetbetparkjojobettipobetmatbetholiganbetbetkomtrendyol indirim kodubim aktüelkayseri evden eve nakliyatdeneme bonusu veren sitelertipobetonwinbetsmoveCasibombets10kredi hesaplamaa101 aktüeltipobetvevobahispaşacasinobetkommarkajbetbetineceltabetbettiltbetorspindeneme bonusuistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netbahis siteleribetvoleholiganbetmariobettélécharger yonibettélécharger yonibettélécharger yonibettélécharger yonibetyonibet en franceyonibet en franceyonibet en franceparier mobile pmuparier mobile pmucomment jouer lotocomment jouer lotocomment jouer lotomilanobetbetticketinnabetliste cote et match fdjliste cote et match fdjapplication parions sportapplication parions sportpmu parier en lignepmu parier en lignefinalbahisvegasslotvegasslotvegasslotvegasslotvegasslotcasinomhubbetgoodevbahisdevbahisajaxbetajaxbetplinko franceiknowbetmystake jeux du pouletcasino diceportobetportobetportobettulipbetlirabetlirabetpusulabetpusulabetdinamobetbetradarbetradarsohobetmeilleur site casino en ligne francaiscasino en ligne surcasino en ligne surcasino en linecasino serieuxcasino serieuxcasipoletabetetabetw88newcratosavvabetsbetinlordbahisparobetmostbet mobilnora bahisalfabahishermesbetnetxcasinozombie carnival